Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Kinderen eten steeds ongezonder

De overheid en instellingen in de gezondheid, waaronder Mijnkwaliteitvanleven maken zich ernstige zorgen over de ongezonde eet- en drinkgewoontes onder kinderen. Het gaat met name om kinderen van 1 tot 12 jaar. Zij eten minder groente en fruit dan door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Ook wordt er minder vis gegeten dat de Schijf van 5 (van het Voedingscentrum) adviseert.

 

Enquête

Er is een enquête uitgegaan naar ouders met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Er werd gekeken naar kinderen van 1 tot 4 jaar, van 4 tot 9 jaar en van 9 tot 12 jaar.

De conclusie is dat de allerjongste kinderen – dus die van 1 tot 4 jaar – minder gezond eten dan de meeste oudere kinderen.

De enquête werd afgenomen over de jaren 2014 en 2015 en het bleek dat maar liefst vier op de tien kinderen te weinig groenten en fruit aten.

 

Hoogopgeleide ouders en gezonder eten

In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat de kinderen van hoogopgeleide ouders doorgaans gezonder eten dan de kinderen van laagopgeleide ouders.

De reden hiervoor kan gelegd worden bij de prijzen van gezonde voeding tegenover de prijzen voor ongezonde voeding. Voor een laagopgeleide ouder – die gemiddeld gezien minder inkomsten heeft dan een hoogopgeleide ouder – is het makkelijker om voor een pak stroopwafels te kiezen voor € 0,89 bij de Lidl dan een net mandarijnen voor € 1,89 aan te schaffen. Die ene euro maakt voor deze ouders nu eenmaal een groot verschil.

 

Richtlijnen voor gezonde voeding

Er zijn richtlijnen die aangeven wanneer je gezond eet en wanneer niet. Zo geeft het Voedingscentrum in haar richtlijnen aan dat kinderen van 1 tot 4 jaar zo’n 50 tot 100 gram groenten en 150 gram fruit zouden moeten nuttigen. Eén keer per week moet er voor deze kinderen ook vis op tafel staan, wil je het helemaal gezond aanpakken. Kinderen van 4 tot 9 jaar moeten 100 tot 150 gram groenten per dag eten en ook 150 gram fruit. Per week zouden zij tot 60 gram vis moeten eten voor een gezonder leven en een gezonder gewicht.

Voor kinderen van 9 tot 12 jaar wordt het meer en geldt 2 ons (200 gram) groenten per dag en ook 200 gram fruit per dag. Wat vis betreft zouden ze per week 100 gram moeten nuttigen.

 

Waarom vis?

Vis wordt veel genoemd in de enquête en ook het Voedingscentrum vindt vis belangrijk. Dat komt omdat er in vis veel gezonde voedingsstoffen zitten, die goed zijn voor het lichaam. Denk hierbij aan omega 3 vetzuren. Die zorgen ervoor dat de organen goed kunnen werken. Zeker voor kinderen is het dus belangrijk om al die gezonde bouwstoffen binnen te krijgen.

 

Foodwatch

Foodwatch vindt het zeer alarmerende cijfers. “We hopen dan ook dat deze cijfers doodringen tot in het kabinet en dat er eindelijk actie op kan worden gezet.” Er kleven volgens Foodwatch veel risico’s aan te weinig gezonde voeding, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekten. Ook overgewicht – wat al een groot probleem is in ons land – neemt op deze manier eigenlijk alleen maar toe. 

De regering heeft net besloten om de BTW-tarieven op gezonde voeding te verhogen. Daarmee bevordert het kabinet gezonde eet- en drinkgewoontes absoluut niet. Foodwatch heeft aangegeven aan te dringen bij de regering om deze onwenselijke verhoging in het BTW-tarief af te wijzen.

 

Wat kun je zelf doen?

Een stukje bewustwording doet vaak al heel veel. Hoewel fruit en groenten duurder zijn dan veel ongezonde voedingsmiddelen, kun je als ouder ook veel zelf doen. Zo kun je je kind vaker water laten drinken in plaats van pakjes met suikers. Het geld dat je daarop bespaart kun je weer gebruiken om appels of mandarijnen te kopen. Op de markt kun je deze vrij voordelig inslaan en hoeft het allemaal niet heel duur te worden.